Tiszta őrület: egy norvég szexuális bűnöző azt akarja, hogy nyilvánítsák emberi jognak a közösségi médiához való hozzáférést

2024. május 02. 10:46

Korábban a férfi a Snapchat közösségi oldalon keresztül lépett kapcsolatba fiatal fiúkkal.

2024. május 02. 10:46

A nyitókép illusztráció. Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Egy börtönbüntetését töltő, norvég szexuális bűnöző arra kéri az ország legfelsőbb bíróságát, hogy nyilvánítsák emberi jognak a közösségi médiához való hozzáférést. A kérelmet benyújtó férfit tavaly 13 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert molesztált egy kiskorút

 és 2 évre eltiltották a Snapchat közösségi oldal használatától, mert azon keresztül lépett kapcsolatba fiatal fiúkkal.

A bíróság csütörtökön tárgyalja a beadványt, a férfi ügyvédei pedig azzal érvelnek, hogy amennyiben megfosztják közösségimédia-fiókjától, az sértené az emberi jogok európai egyezményét. „Az ügy fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen mértékben korlátozhatja a közösségi oldalakhoz való hozzáférést, melyek jelentős eszközei a véleménynyilvánítás szabadságának és a társadalmi kapcsolatok fenntartásának” – mondta John Christian Elden védőügyvéd.

Az elítélt férfi kérelmét tavaly novemberben már elutasította a norvég fellebbviteli bíróság,

azzal érvelve hogy a tilalmat „arányosan mérlegete ahhoz a tényhez képest, hogy az alperes a Snapchat alkalmazást a gyermekek szexuális kizsákmányolására használta”. Indoklásában a fellebbviteli bíróság még azt is hozzátette, hogy a férfinak továbbra is joga van más közösségimédia-felületeket használni. Ha a legfelsőbb bíróság is helybenhagyja a döntést, az elítélt még utolsó jogorvoslatként az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulhat.

(MTI)

***

 

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. május 02. 16:37
Mandela nyakláncot neki!
kastellorizo
2024. május 02. 13:13
kunfia1 2024. május 02. 11:23 PeDKány faszág, V. János magas büntetést kapott. Az ártatlan Kéei pedig a felrótt tettekhez képest egészen extrémet.
Turius
2024. május 02. 12:26
Inkább a kivégzéshez való jogot kellene törvénybe iktatni. Nemzetközi jogba.
kunfia1
2024. május 02. 12:17
survivor 2024. május 02. 12:10 kunfia1 Ha te ügyvéd vagy, én vagyok Albert Einstein. +Charles Darwin... beszarok a rajtad való röhögéstől... :-D" A szövegértés a korral elszáll? Idézőjel, tudod mit jelent? Az elvtársad írta , én idézőjelbe tettem, aztán válaszoltam. Ahogy neked is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!