Az ukrán megtorlás mindenkit utolér: kiderült, hány hadköteles korú ember vesztette eddig életét menekülés közben

2024. április 30. 11:11

Úgy tűnik, Zelenszkij erőszakos sorozása sem hatja meg az ukrán férfiakat, inkább nem harcolnának a háborúban.

2024. április 30. 11:11

Nyitókép: DIEGO HERRERA CARCEDO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

Az Oroszországgal vívott háború kezdete óta mintegy harminc olyan ukrán férfi vesztette életét, aki szökni próbált az ország területéről, hogy elkerülje a részvételt a harcokban – mondta el az ukrán határőrség szóvivője hétfőn este az Ukrinform hírügynökségnek.

Így próbálnak meg menekülni a hadköteles korú férfiak

Andrij Demcsenko közlése szerint többen úgy haltak meg, hogy hegyeken vagy hegyi folyókon próbáltak átkelni. A szóvivő elmondta, az illegális határátlépési kísérletek mindennapos esetek, többnyire a moldovai és a romániai határszakaszon próbálkoznak az ellenőrzőpontoktól távol eső részeken.

Hamis dokumentumokkal pedig a lengyel határátkelőknél próbálnak a legtöbben átjutni.

Demcsenko beszámolt arról is, hogy a háború kezdete óta az ukrán határőrök mintegy 450 olyan bűnbandát lepleztek le, amelynek tagjai embereket próbáltak átcsempészni a határon.

Egyre többen vesztik az életüket

Bizonyos kivételektől eltekintve az általános mozgósítás alapján Ukrajnában a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az ország területét, hogy bármikor harctéri szolgálatra küldhessék őket.

Az ukrán határőrszolgálat hétfőn a közösségi médiában azt közölte, 24 férfi úgy halt meg, hogy a Tiszán próbált átkelni román területre.

Április elején Andrij Demcsenko arról beszélt, hogy naponta átlagosan tíz embert tartóztatnak fel a hatóságok illegális határátlépési kísérlet közben. Múlt héten Ukrajna felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat a külföldön élő, hadköteles korú férfi állampolgárai számára, arra hivatkozva, hogy nem várhatnak segítséget az államtól azok, akik maguk nem segítik az állam túlélését az Oroszországgal szembeni háborúban.

A BBC tavaly novemberi riportja szerint addig csaknem 20 ezer ukrán férfi szökhetett át Romániába, Moldovába, Lengyelországba, Magyarországra és Szlovákiába, hogy elkerülje a katonai szolgálatot.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. május 01. 11:13
Ha esetleg oroszország felé menekülnének... Ott lassabb folyásúak a folyók, kevesebb a határőr.
numero1-2
2024. május 01. 09:45
Még olcsobb us mert a tiszán kimenteni a menekűlőket olcsobb .nem kell oceán járo hajok. Csak egy csonak !!!!!!!!!!!!
numero1-2
2024. május 01. 09:42
Hol vannak ilyenkor az NGO SZERVEZEK hogy segitsék a tényleg háború elől menekülöket????? HALLO GYURIBÁCSI!!!!! UKRÁN MENEKÜLT NEM JÓ?CSAK MUSZLIM??????????
madárinfluencer
2024. április 30. 19:16
Ukrajna lassan az NDK-ra hasonlít. Családtagok egymást feljelentik, aki menekül, azt agyonlövik. Meg kellene vizsgálni, hogy a toborzást végző katonák és a határőrök összesített létszáma nem haladja-e meg az erőszakkal besorozottakét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!