Mélyen hallgat a baloldali sajtó Karácsonyék újabb bűncselekménygyanús botrányáról

2024. május 14. 08:11

Egy hete nem tartják említésre érdemesnek, hogy Karácsonyék 2019-es kampányába bűncselekmények gyanúját is felvető módon juttattak több tízmillió forintot rejtélyes külföldi forrásból.

2024. május 14. 08:11
null

Nyitókép: Facebook

Súlyos bűncselekmények gyanúját is felvető, újabb külföldi finanszírozási botrányra derült fény a baloldalon, ami Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányát érinti, ám a magát függetlennek nevező sajtóban eddig semmilyen hír nem jelent meg az ügyről – írja a Magyar Nemzet. A portál egy hete kezdett el foglalkozni több – vélhetően Karácsony közvetlen környezetéből kiszivárogtatott – dokumentum feldolgozásával.

A dokumentumok feldolgozása folyamatosan zajlik. Eddig kiderült, hogy már a 2019-es önkormányzati választások idején is külföldről finanszírozták Karácsony Gergely kampányát.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet sérelmezi, hogy első cikkük megjelenése óta már eltelt egy hét, de a magát függetlennek nevező sajtóban eddig még semmi nyoma nincs a botrányos ügynek. 

Május hetedike óta nem tartják említésre érdemesnek, hogy Karácsonyék 2019-es kampányába bűncselekmények gyanúját is felvető módon juttattak több tízmillió forintot rejtélyes külföldi forrásból. 

Sem az Index, sem a Telex, sem a HVG, sem a 24, sem a 444, sem a Népszava, sem pedig a 168 óra felületein nem olvashattunk erről, mint ahogy az RTL Klub, az ATV és a Klubrádió hírműsoraiban sem láthatott-hallhatott beszámolót a közönség a főpolgármester és a baloldal újabb botrányáról” – jegyzi meg a portál, majd segítségképpen összegzi az eddig megtudott részleteket.

A pénz forrása

A kampányra költött pénz egy gépjárművek bérbeadásával foglalkozó cégen keresztül érkezett, mégpedig külföldről. A kampányt a Mindenki Budapestért Egyesület (Mibu) bonyolította, a szükséges pénzforrást pedig kísértetiesen hasonló módon teremtették elő, mint a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom a 2021-es baloldali előválasztási kampányban.

Ezt is ajánljuk a témában

Tordai Csaba

Mindkét esetben ugyanazok a személyek voltak a kulcsfigurák. Tordai Csaba, aki Karácsony Gergely jó barátja és jelenleg jogi főtanácsadója a Városházán, régi baloldali káder, hiszen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon kormányzása idején.

A már említett autókölcsönző cég, név szerint a Bakony Rental Kft. ügyvezető-tulajdonosa nem más, mint Tordai élettársa, Mravik Zsolt, aki szintén felbukkant az elmúlt években Karácsony Gergely környezetében.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Perjés Gábor

A másik kulcsember Perjés Gábor, akit a 99 Mozgalom „adománygyűjtő” akciójában Karácsony pénzhordó embereként ismert meg a nyilvánosság. 

Perjés a Mibu akkori irányítója volt és ő fizette be a készpénzben kapott összegeket az egyesület bankszámlájára. Szintén az ő aláírásával készültek a szervezet állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitását dokumentáló jegyzőkönyvek.

A Magyar Nemzet cégadatok, jegyzőkönyvek és bankszámla-kivonatok bemutatásával feltárta, hogy milyen módon érkezett a Bakony Rental Kft.-hez egy rejtélyes külföldi céggel kötött tanácsadói szerződés címén 112 millió forint. Ebből – a portál szerint – 75 millió forintot egy, a Városházán dolgozó közvetítőn keresztül Mravik Zsolt, a Kft. tulajdonosa készpénzben továbbított Perjés Gáborhoz, a Mibu vezetőjéhez. 

Perjés pedig az egyesület bankszámlájára több részletben befizetett alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket. Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, 

mert a pénzmosás elleni törvény értelmében 10 millió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Jogász is kommentálta az eddigieket

Ifj. Lomnici Zoltán korábban a portálnak azt mondta, ha az információk bizonyítást nyernek, úgy a Kft. ügyvezetője hűtlen kezelés és sikkasztás miatt felelhet, a cég vezetése és Perjés is érintettek lehetnek pénzmosás és költségvetési csalás elkövetésében.

Az öt évvel ezelőtti cselekmények jogi konzekvenciáiról kifejtette: egyrészt büntetőeljárás, nyomozás indulhat a külföldi cég által kifizetett pénz eredetének feltárása érdekében. A büntetőeljárásban ellenőrizhető a Bakony Rental Kft. által kifizetett 75 millió forint alapjául szolgáló teljesítés valós, esetleges fiktív volta is. 

A szóban forgó önkormányzati képviselő esetében vizsgálható a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény esetleges megvalósulása is.

A főpolgármestert akkor terheli büntetőjogi felelősség, ha a finanszírozási folyamatról tudott. 

Ebben az esetben a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja vetődhet fel” – szögezte le a jogász a Magyar Nemzetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:31
🍓 ️ ­­É­r­­t­é­­­k­­­e­l­­­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­e­­x­­i­­ ­p­u­­­n­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Conduct
2024. május 14. 17:33
Aerion!Magyar nyelvtan:1.Lesz fogadóóra,szívesen látom majd a büdös kurva anyádat!
atti64
2024. május 14. 16:49
PATKÁNYOK LÁMPAVASRA VELETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!HOGY A RÁK TAKARITSA EL EZT A SOK BALOLDALI FASSZOPOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aerion
2024. május 14. 11:54
Mi jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket. Mondta a moslék. Háát ... táttátatátátá ... : )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!