Na, de mi is az a piramisjáték, ami Magyar Péter háttéremberénél is felmerült?

2024. május 13. 11:58

S. Mária a jogerős ítélet indoklása szerint bűnszervezetben követett el folytatólagos csalássorozatot és magánokirat-hamisítást éveken keresztül.

2024. május 13. 11:58
Büntetőjog

Nyitókép: jogiverzum.hu

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy Magyar Péter élettársának édesanyja négy évet ült a legsúlyosabb büntetésvégrehajtási intézményben, fegyházban:

a jogerős ítélet indoklása szerint bűnszervezetben követett el folytatólagos csalássorozatot és magánokirat-hamisítást éveken keresztül. Erről ide kattintva olvashat bővebben. Magyar Péter időközben Facebook-posztban reagált.

Lejárató cikknek titulálta a Metropol írását, bár tételesen nem cáfolta a cikk állításait, de mint írta, S. Mária semmilyen pozícióval nem rendelkezik a Tisza Pártban.

Bár a piramisjáték, vagy közismertebb nevén pilótajáték fogalma már 1978 óta ismert, amikor az V. törvény 299/C. §-a azonos nevű bűntettet határozott meg – a hatályossal lényegében azonos szöveggel –, most, 2024-ben is éppen úgy vigyáznunk kell, hogy ne verjenek át minket, mint évtizedekkel ezelőtt.

Lényege azóta sem változott, elvégre egy olyan, nem fenntartható, hierarchikus pénzügyi hálózatról van szó, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, vagyis lényegében a „piramisban” felettük elhelyezkedő személyek kapják meg.

A közismertté vált piramisjátékoknál ez termékek értékesítésével történik, ezzel szemben a pilótajátékban senkinek sem kell senkinek árucikket értékesíteni, viszont egy csatlakozási díj ellenében mindenki kap fizetséget. 

Ezzel viszont a cég semmilyen profitot nem termel, elvégre a fizetést a csatlakozási díjak exponenciális növekedéséből fedezik. 

Létezik még az MLM üzletág, ami hasonló alapötletre épül, ráadásul legálisan működhet, ha sikerül betartani bizonyos üzleti szabályokat. Az eredmény mégis hasonló, avagy ezen ágazaton belül is jellemző a gyors, de lehetetlen meggazdagodás ígérete és az így kialakított rendszer csődje.

Ezt is ajánljuk a témában

A piramisjáték lényegét viszont a törvényi tényállás konkrétan meghatározza, így a bűncselekmény szempontjából nem annak van jelentősége, hogy piramisjátéknak hívják-e a játékot, hanem annak, hogy a tényállásban leírt feltételek, működési szabályok megvalósulnak-e.

A játék lényege minden esetben a mások pénzének összegyűjtése és szétosztása.

A bűncselekmény elkövetése szempontjából nem feltétel, hogy a játék szervezői az abban részt vevő tagokat esélyeiket illetően megtévesszék, vagy éppen a rájuk bízott pénzt más célra használják fel. A cselekmény ugyanis előbb-utóbb azt eredményezi, hogy a tagok egy meghatározott része kárt szenved.

Így elmondhatjuk, hogy a piramisjáték szervezése a magyar Büntető Törvénykönyv szerint a gazdasági bűncselekmények közé tartozó bűntett, melyet a hatályos Btk. a 412. §-ban az alábbiak szerint szabályozza:

„Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

 

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­s­z­­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­n­c­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
atti64
2024. május 13. 20:21
MOSLÉK EMBEREK MOSLÉK PÁRTJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2024. május 13. 18:09 Szerkesztve
24.hu 2024. 05. 13. 13:49 "Mivel a Tisza Párt alelnöke a cikkben említett – bizonyítékokkal egyelőre alá nem támasztott – állításokra tételesen nem reagált, kérdésekkel fordultunk hozzá: Milyen kapcsolatban van S. Mária a Tisza Párttal, a Talpra Magyarok Közösségével, illetve személyesen önnel? Tudta-e ön a Metropol-cikk megjelenése előtt, hogy S. Máriát gazdasági bűncselekményért jogerősen elítélték? Lát-e ebben problémát abban az esetben, ha hivatalosan vagy formálisan, esetleg baráti szívességből segíti az ön munkáját? Amint válasz érkezik Magyar Pétertől, frissítjük a cikket." Nos, ezekre az amúgy igazán egyszerű kérdésekre az amúgy villámgyorsan reagáló görényi hadtest mostanig adós maradt a válaszokkal... Eltelt majdnem négy óra és sehol semmi.A gyorsregálású hadtest kussol. "Na most mit hazudjunk,"-főnek a levükben a "tisztakezűek"(nem röhög), mert ki tudja mi van még a kezükben... U.I.Viszont az oldalon a görény már Kubatov Gábort(?) anyázza...
goldie-2
2024. május 13. 16:30
....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!