A Nemzet (?) színészei

2024. május 13. 20:15

Mivel a tagok maguk közül választják az újat, nem a „nemzet”, hanem egy brancs színészei lesznek.

2024. május 13. 20:15
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A »Nemzet színésze« kérdése nem csak a szűk szakma belügye. Ez nem elsősorban konkrét teljesítményt jutalmaz; nem Oscar-díj, hanem küldetés. A felfoghatatlan mélységű magyar kultúra, a mindannyiunk identitására ható csodálatos magyar irodalom és a két évszázados magyar színjátszás valamennyiünket érintő ügye. Hogy ki a legjobb lakatos, érsebész vagy szoftverfejlesztő, azt a szakmán kívül valószínűleg senki sem tudja megítélni. Ez azonban más.

Magyarországon a művész (színész, író) szerepe más, több, mint egyszerűen a kultúra tolmácsolása.

Dérynének a magyar nyelvért folytatott küzdelme, Sinkovits 56-os szavalata, Latinovits megalkuvást nem ismerő személyisége magukban hordozzák a címet. Még Petőfi is volt (állítólag elég rossz) színész, mégis inkább volt a »nemzet színésze«, mint Udvaros Dorottya vagy akár Kulka.

Az eredeti névsorban olyan gigászokkal találkozhattunk, mint Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Máthé Erzsi, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari. Kegyeleti okokból nem tenném melléjük a jelenlegi névsort, az interneten visszakereshető. Míg Sinkovits az MDF, Darvas Iván pedig az SZDSZ emblematikus figurája volt (mindketten antikommunisták), művészi és emberi minőségük okán joggal lehettek a nemzet színészei.

Jellemző, hogy Pécsi Ildikó többször sérelmezte, hogy állítólag ő azért nem kaphatta meg a címet, mert Törőcsik Mari megakadályozta; Törőcsik akkor neheztelt meg rá, amikor Pécsi 1994-ben az MSZP színeiben parlamenti képviselő lett a pufajkás Horn kormányának támogatójaként. Az, hogy Pécsi Ildikó nem értette, ez miért megbocsáthatatlan, az egyben azt is megindokolja, miért nem volt méltó a titulusra.

Ezzel együtt, mivel a tagok maguk közül választják az újat, idővel egyrészt a középszer érvényesül

(aki mindenkinek megfelel, vagy legalábbis nagyon nem ellenzi senki), másfelől nem a »nemzet«, hanem egy brancs színészei lesznek. (Ez, minden sértődést kerülendő, általános érvényű. Ritkán van egy közösségben elég bölcsesség, belátás és önfeladás ahhoz, hogy – ha megtehetik – egy ne közülük valót válasszanak.)

A kezdetben színvonalas, sokakat érdeklő Eurovíziós Dalfesztivál mára teljesen az LMBTQ lobbi seregszemléje lett. Ezúttal éppen egy nembináris énekessel nyerették meg. Mi már néhány éve (noha egészen kiváló előadóink színvonalas produkciókkal mutatkozhattak be a programban) kivonultunk belőle, látva, merre tart. Nem lenne jó, ha a »Nemzet színész«-ére is rá kellene legyintenünk, hogy ez már nem a mi dolgunk. De azért csakugyan furcsa, hogy Mécs Károly, Balázs Péter, Eperjes Károly, Béres Ilona vagy akár Huszti Péter miért hiányzik a névsorból?”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bayer Zsolt

Bádog

Idézőjel

Milyen igaza van az orosznak!

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:31
🍓 ️ ­­É­r­t­­é­­k­­­e­l­­d­ ­­a­­ ­­s­­­z­e­­x­i­ ­­p­u­­n­­c­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Vasalo
2024. május 15. 09:31
Ungváry teljesen meghüjült. Elöször is már abba a „brancsba” akik a nemzet szinészét megválasztják is csak az agyontapsolt szinész társadalom aggastyánjai kerülnek, ami eleve garantál némi minöséget ellentétben pl egy olyan párttol, aminek Ungváry is tagja. Szinte minden társadalomban létezik egy “öregek” konziliuma, akik sok-sok évtizedes tapasztalataik alapján (!!!) adnak tanácsokat, söt néha döntenek is ( ugye Ungváry biztos hiányzott a sulibol amikor a görög demokráciát emlegették. S vajon miért kellene a nemzet szinészének a választását másokra bizni ( kire? ). Miért fáj ilyen senkiknek, mint Ungváry, hogy pár tucat agyontapsolt, agyonnézett, agyonhallgatott közismert ember az élete végét legalább egy kis sámlin tölti kiemelkedve a tapsolo tömegböl. Ök kivétel nélkül letettek valamit a társadalom asztalára ellentétben Ungváryval meg hasonlokkal. Adjunk már ezeknek az embereknek némi tiszteletet.👍👍👍👍
Rigor_mortis
2024. május 14. 16:35
Balázs Péter??? Röhejes vagy Ungváry NERtárs!
balbako_
2024. május 14. 14:36
Valóban meg kell állítani azt, hogy ne a művészi teljesítmény legyen a mérce, hanem a brancshoz tartozás. Kulka esetében nyilván a betegsége és az, hogy homoszexuális motiválta a döntéshozókat, de az alapító szándéka nem ez volt. Aszerint csak és kizárólag a művészi teljesítmény lehet a mérce semmi más!.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!